Ar verta investuoti į sidabro juvelyriką?

Vai ir vērts ieguldīt sudraba rotaslietās?

Sudrabs rotās izmantots jau vairāk nekā 4000 gadu un tā popularitāte nav mazinājusies līdz pat mūsdienām. Sudraba rotaslietas kļuva populāras Skandināvijā vikingu laikmetā. Lielie ziemeļu vikingi radīja daudzas rokassprādzes, ķēdes, gredzenus, kulonus un citas rotaslietas no sudraba, un tas noveda pie šī brīnišķīgā metāla izmantošanas vēlākos laikmetos.

Sudrabs rotās izmantots jau vairāk nekā 4000 gadu un tā popularitāte nav mazinājusies līdz pat mūsdienām. Sudraba rotaslietas kļuva populāras Skandināvijā vikingu laikmetā. Lielie ziemeļu vikingi radīja daudzas rokassprādzes, ķēdes, gredzenus, kulonus un citas rotaslietas no sudraba, un tas noveda pie šī brīnišķīgā metāla izmantošanas vēlākos laikmetos. “Kā dārgmetāls sudrabs vienmēr saglabās ilgmūžības sajūtu, tāpēc nebrīnīsimies, ka sudraba rotaslietas ir vienas no populārākajām juvelierizstrādājumu tirgū.” – Eglė Ignatavičiūtė, UAB Trollbeads Baltics mārketinga vadītāja stāsta par juvelierizstrādājumu tendencēm.

MATERIĀLS

Sudrabs ir ķīmisks elements, Mendeļejeva tabulā apzīmēts ar Ag (lat. argentum). Tas ir elastīgs metāls, kas ir mīkstāks par pat zeltu. Tā īpašā īpašība, kas liek to novērtēt juvelieri, ir spēja nospodrināt sudrabu līdz spoguļmirdzumam, un tam raksturīgais krāsas gaišums ir atkarīgs no metāla gaismu atstarojošajām īpašībām. 925 smalko metālu bieži izmanto juvelierizstrādājumos, 970 smalko sudrabu emaljēšanai un 800 smalko sudrabu dažādiem traukiem. Tādi skaitļi kā 925 garantē, ka izmantotais materiāls sastāv no 92,5% sudraba, bet pārējo procentuālo daļu veido piemaisījumi. Jo mazāk piemaisījumu, jo tīrāks metāls. Pirms sudraba juvelierizstrādājumu iegādes ņemiet vērā, ka Lietuvā ir atļauti tikai daži sudraba smalkumi: 800, 830, 925, 999. Zemākas smalkuma sudraba izstrādājumi, kas parādās tirdzniecībā un tiek pārdoti kā sudrabs, ir nelikumīgi, un pārdevējs pārkāpj likumu. , jo šādas preces netiek uzskatītas par dārgmetālu izstrādājumiem. No otras puses, pilnīgi tīrs sudrabs vienkārši būtu pārāk mīksts rotaslietu ražošanai un to neietekmētu oksidēšanās, kas nereti tiek vērtēta negatīvi, taču, pēc Egles Ignatavičiūtes teiktā, bieži vien juvelierizstrādājumu ražotāji, piemēram, Trollbeads, oksidāciju uzskata par šī priekšrocību. metālu, savukārt Sif Jakobs zīmola ražotāji tieši otrādi - izvēlas pēc iespējas vieglāku sudrabu un pārklāj to ar rodiju, lai apturētu dārgmetāla oksidēšanās procesu.

OKSIDĒŠANA

Jebkura rota, kas ilgstoši turēta kastītē vai nepareizi kopta, oksidēsies. Tomēr daži juvelieri izmanto šo procesu, lai piešķirtu izstrādājumam raksturu un unikālu izskatu. Trollbeads Baltics mārketinga vadītāja Eglė Ignatavičiūtė atklāja, ka viņu partneru juvelieru izmantotā oksidēšanas metode ir tāda pati kā dabiskais process, kad gaiss ietekmē sudrabu, tikai nedaudz paātrināts ar oksidējošu šķīdumu. Kā norāda intervētājs, oksidēšana juvelieriem dod iespēju radīt ekskluzīvus dizainus, piešķir izstrādājumam autentiskumu un akcentē detaļas, kas nebūtu redzamas spīdošā metālā.

KĀ DARĪT, JA SUDRABA ROTAS IR KLĀJUŠAS TUMŠS

Oksidēšana, lai gan to izmanto daži juvelieri, nav laba ziņa tiem, kas ir iegādājušies sudraba rotaslietas, kas ir spīdīgas un košas. Šis dabiskais process ir neizbēgams, taču, pienācīgi kopjot, rotaslietas kalpos gadiem ilgi. "Lai rotaslietas būtu tīras un spīdīgas, regulāri pulējiet tās ar sudraba krāsas tīrīšanas drānu, kas pieejama lielākajā daļā juvelierizstrādājumu veikalu. Ja rotaslietas ar tai paredzēto līdzekli netīrās viegli, nogādājiet preci pie juveliera. Nekādā gadījumā neizmantojiet ķīmiskos tīrīšanas līdzekļus vai citus tīrīšanas līdzekļus, jo tie var saturēt tādas ķīmiskas vielas kā peroksīds un balinātājs, kas var sabojāt jūsu mīļotās rotaslietas,» konsultē juvelierizstrādājumu tirdzniecības eksperte Miglė Milmontė.

4 PADOMI SUDRABA ROTU RŪPĒŠANAI

  1. Nevalkājamas sudraba rokassprādzes, auskarus, kaklarotas vai gredzenus ieteicams uzglabāt aizzīmogotā kastē vai maisiņā un atdalīt no zelta rotaslietām, lai pasargātu sudraba rotaslietas no oksidēšanās.

  1. Vasarā sudraba rotaslietas kļūst ārkārtīgi neaizsargātas. Atcerieties, ka sviedri un mitrums padara sudrabu aptraipītu. Ķermeņa kopšanas līdzekļi, piemēram, losjoni, saules aizsargkrēmi un īpaši smaržas, arī oksidē sudrabu, tāpēc izvairieties no saskares ar šiem produktiem. Ir ieteicams, ka rotaslietas būtu pēdējais solis sava tēla veidošanā un skaistuma rituālu veikšanā.

  1. Nevalkājiet sudraba rotaslietas, vingrojot vai pavadot laiku ūdens tuvumā, kā arī neuzglabājiet dārglietu kastītes vannas istabā, lai izvairītos no mitruma iedarbības.

  1. Veicot mājas darbus vai dārzkopību, nevalkājiet sudraba rotaslietas. Sadzīves ķīmija un darba instrumenti var neatgriezeniski ietekmēt rotaslietas.

Sudrabs ir brīnišķīgs dārgmetāls, kuru tā unikālo īpašību dēļ mīl gan juvelieri, gan pircēji. Tas ir viens no vērtīgākajiem metāliem, tāpēc, ieguldot savu naudu sudraba rotās un pienācīgi rūpējoties par tām, varēsiet to baudīt daudzus gadus. Pēc daudzu populāru investīciju grāmatu autora Roberta Kiyosaki domām, vienu no labākajiem nosacījumiem investīcijām šobrīd nodrošina izejvielas. Investīciju guru ir paziņojuši, ka vislabākais izejmateriāls investīcijām ir sudrabs, tāpēc, iegādājoties sudraba priekšmetus un, iespējams, pat vienreizēju kolekcionāra priekšmetu un pareizi to kopjot, varat būt pārliecināti, ka varēsiet pārdot par augstāku cenu nākotnē.